Baseer je op de feiten!
Bron: NVM
De leden van NVM melden namelijk de te koop gezette objecten aan en geven ook aan wanneer deze verkocht zijn. Ook niet-leden doen dat overigens, zodat er een waarheidsgetrouw beeld van de markt ontstaat. Dat levert informatie op over de verkooptijd, de verkoopprijs en eventueel het verschil met de vraagprijs en ga zo maar door.
Het is dan ook niet voor niets dat veel media elk kwartaal bij de NVM en datadochter brainbay op de stoep staan om te weten hoe het ervoor staat met onze woningmarkt.
Eind maart, toen de maatregelen genomen zijn om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, keken veel media dan ook weer naar NVM om te horen wat de effecten ervan zijn voor diezelfde woningmarkt. In de beantwoording van die vragen baseren we ons altijd op de feiten. Wij speculeren niet en zijn heel voorzichtig met het schetsen van toekomstscenario’s. Dat is niet aan ons.
Niet iedereen is zo voorzichtig. Zo schetste ABN Amro onlangs een negatief beeld over de toekomst van de woningmarkt. Ik vind dat niet alleen onverstandig, maar in dit geval is het perspectief ook ten dele gebaseerd op een onjuiste aanname. Deze crisis laat zich niet één op één vergelijken met de crisis die ons eind 2008 trof.
De oorzaak is nu een heel andere en het uitgangspunt is heel anders. Het economische systeem is nu niet de oorzaak, maar een van de slachtoffers. In principe is er nu nog geld en vertrouwen genoeg. Dat neemt uiteraard niet weg dat de wereld van ná corona er wellicht anders uit zal zien dan de wereld van vóór deze crisis, maar de sombere scenario’s over de woningmarkt waar nog steeds enorme schaarste is, zijn niet logisch. De krapte op de woningmarkt is al heel lang heel groot. De vraag overstijgt het aanbod enorm.
En als je in ogenschouw neemt dat de woningmarkt een vertrouwensmarkt is, zijn dergelijke negatieve scenario’s helemaal ‘not done’ want ze zouden een self fulfilling prophecy kunnen worden. En nee, ik kijk niet weg. Maar ik baseer me op de data en de zorgvuldige analyses daarvan.
Die data laten mij zien dat in de eerste paar dagen van onze intelligente lock down mensen even een pas op de plaats maakten. Dat zagen we onder andere aan het verkeer op funda. Na enkele dagen hebben we massaal berust in de situatie, zo lijkt het althans, en gaat het normale leven zoveel mogelijk door. Mensen zoeken weer naar huizen.
Wel zijn de eerste bezichtigingen nu vaak digitaal, en worden er bij de échte fysieke bezichtiging de nodige maatregelen getroffen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Maar mensen zullen toch ergens willen wonen. Wonen is een grondrecht en juist nu merk je hoe belangrijk een fijne eigen plek is, waar je woont en tegenwoordig ook werkt en eventueel ook de kinderen probeert te onderwijzen.